De missie van misbruikte Rama is “to empower woman”

Het middel is het oprichten van een rijschool om daarmee perspectief te bieden aan vrouwen.

Rama Gundetti  is een van 2000 meisjes die door People Trust Nederland zijn bevrijd uit de gruwelijke bordelen van Delhi (India). Zij kreeg tot haar bevrijding toen ze elf was meer dan 20 mannen per dag ‘op bezoek’. Gelukkig kon ze uit deze hel bevrijd worden met de hulp van People Trust Nederland en de bevrijdingsorganisatie STOP in Delhi.

Rama heeft jarenlang, als hoofd van de kantine van de universiteit van Delhi, voor STOP gewerkt. Met de universiteitsauto bracht zij dagelijks eten rond terwijl ze ook 16 meisjes aanstuurde. Tijdens een conferentie een paar jaar geleden vertegenwoordigde Rama de STOP organisatie in Nederland en Duitsland. Daar sprak zij aan Dirk  de wens uit nooit meer haar verhaal te hoeven vertellen omdat zij dan telkens weer aan haar ellende wordt herinnerd.

Nieuwe start maken

Haar droom was, zonder dat iemand haar of haar verleden kent, een nieuwe start te maken en andere (vrouwen) krachtiger in het leven te zetten en te coachen. “To empower woman” is haar motto en dat doet zij nu iedere dag. Onder andere door het oprichten van haar eigen rijschool voor vrouwen. Haar liefde voor autorijden is ontstaan in de tijd dat ze eten rond bracht door heel Delhi. Het gevoel van vrijheid dat zij daarbij ervoer gunt zij ook andere vrouwen.

Zelfstandigheid en perspectief bieden aan jezelf en anderen

Rama heeft met hulp van de House of Dreams Foundation een aangepaste lesauto aangeschaft en zich ingeschreven als rijschool. De licentie om een rijschool te beginnen had ze al in haar bezit, want ze heeft al meer dan 10 jaar zonder ongelukken rondgereden. Met het geld dat ze verdient als rijinstructeur, gaat ze op termijn ook andere meisjes die in dezelfde erbarmelijke omstandigheden hebben verkeerd, steunen, in het opbouwen van een betere toekomst. Dit kan door deze meisjes en vrouwen bijvoorbeeld in dienst te nemen en eventueel op te leiden als rijinstructeur, naaister, sieraden, tassen, samosa maken en verkopen, monteur of anderszins en hen te coachen naar zelfstandigheid. Dit initiatief biedt niet alleen Rama en haar haar zus zicht op zelfstandigheid, maar schept ook perspectief op zelfredzaamheid van vrouwen die vaak in de marge van de maatschappij verkeren.

Verbeteren toekomst

Omdat Rama (HIV besmet) zelf jarenlang is uitgebuit en misbruikt, weet zij als geen ander hoe het is om in dergelijke situatie te verkeren. Zij is uitermate gedreven om niet alleen haar eigen toekomst te verbeteren, maar vooral ook die van vrouwen in het algemeen en lotgenoten die in erbarmelijke omstandigheden verkeerden in het bijzonder.

Bijdrage leveren aan andere mindset

Bovendien wil zij met haar rijschool en de bewustwording van lotgenoten en anderen een bijdrage leveren aan een mindset die kindermisbruik verder tegengaat. Kinderhandel en kinderprostitutie zijn een miljarden business in India. Naar schatting worden nog 1,2 miljoen kinderen uitgebuit in de prostitutie.

Rama is nu een jaar bezig en heeft inmiddels haar eigen btw nummer krijgt wat belangrijk is om serieus genomen te worden. Rama wordt geholpen en gecoacht door Dirk (mamaji) en Laurens