Gezellig samenzijn 23 juni aanstaande

geplaatst in: 4. Blog tekst 0

Kom naar De wever 88 in Veldhoven op zondag 23 juni aanstaande tussen 12.00 tot 17.00 uur zodat we je persoonlijk kunnen meenemen in de ontwikkelingen van de House of Dreams foundation zoals een ooggetuigenverslag van het bezoek aan ons Hostel

En dan zijn we zomaar al weer een tijdje terug in Nederland.
De herinnering aan de kinderen, de staff, de omgeving van Dunggadara zo mooi.

“Na een avontuurlijke vlieg, jeep en wandel reis met vele onverwachte verassingen en bijzondere ontmoetingen zijn we op 20 april aangekomen in Dunggadara. Een week hebben Laurens, Michelle (Franse bezoeker) en Toon opgetrokken met de kinderen en staff in het hostel in Dunggadara (district Mugu in west Nepal).

Het is goed te weten dat er in deze streek in Nepal van alles totaal onvoorstelbaar anders is dan in Nederland. Ze noemen deze regio remote area (onderontwikkeld gebied). Er is geen / beperkt elektriciteit, water komt van de berg, het zijn boeren bergdorp communities.

We vertragen, voelen ons enorm welkom in deze remote area en dit brengt ons terug naar onze roots. Dat wat echt belangrijk is in het leven.

Onze basis waarden om als House of Dreams Foundation het hostel te ondersteunen zijn ten eerste het helpen van kinderen van de armste families zodat kinderen in contact blijven met hun ouders en community. Ten tweede zien we onderwijs voor kinderen (meisjes en jongens) als een mogelijkheid dat ze zelf bijdragen om hun toekomst te scheppen. Hierbij helpt een dienende houding naar alle levende / voelende wezens en aandacht voor de natuur.

Het mooiste voor ons om te zien dat de 20 kinderen (16 meisjes / 4 jongens) in het hostel het goed maken, echt blij zijn en zich prima ontwikkelen. De staff zorgt voor de dagelijkse begeleiding en bereiden van de maaltijden. Dat is hard werken.
De naast het hostel liggende private school verzorgt het onderwijs op een enthousiaste wijze die ons vertrouwen geeft. Omdat het aantal leerlingen op de school stijgt, hebben we met een aantal nieuwe docenten kennisgemaakt.

Onze taak tijdens de week in het hostel: meebewegen, meespelen met kinderen, klusjes doen (maken verlichting), plezier maken, anderen inspireren, in gesprek gaan en samen onderzoeken wat er anders kan. Dit heeft geleid tot een paar hoofdconclusies:
1. Basis opzet hostel staat als een paal boven water en gaan we continueren.
2. In de toekomst mogen gasten een bijdrage leveren in het hostel om de staff te ondersteunen en kinderen (en docenten van de school) te inspireren. Hierbij zal er naast het stimuleren van de creatieve ontwikkeling oa aandacht moeten zijn voor persoonlijke hygiëne, wassen dekens, afvalverzameling. Eigenlijk gunnen we eenieder zo’n ervaring als die we meegemaakt hebben in het hostel. Behalve dan de vlooien.
3. Er zijn afspraken gemaakt met het hoofd van de school en de Engels vaardige dochters van de lama en zijn vader om ons tijdig over relevante kwesties te informeren en antwoord te geven op onze vragen. Dit kan nu ook beter door de recente komst van nieuwe zendmasten nabij Dunggadara voor mobiele communicatie.
4. Er zijn afgelopen jaar veel ontwikkelingen gaande in het district Mugu, zichtbaar op weg naar en rondom het hostel. Denk aan weg- en brugaanleg, aanleg van elektriciteits– en watervoorziening, door overheid opgezette kippenfarm tbv lokale bevolking, groei van gebruik gasflessen. We zijn wat terughoudend in het vooruitlopen op de komst van deze voorzieningen. Wel hebben we de school voorzien van een mobiele solar en I-pad om het onderwijs te stimuleren met muziek, educatieve filmpjes. Ook handig zo’n i-pad voor docenten om de toetsen op school uit te werken ipv bij op 8 uur verderop gelegen plaats Gamgahdi. Daarnaast gaat de school principal ons informeren over lokale school en community projecten.
5. De bergen worden steeds kaler door houtkap. Dit leidt tot landslides. Het probleem is bekend bij iedereen. We stimuleren kleine initiatieven oa de principal gaat een plan maken om rondom de school en het hostel bomen te planten.
6. Er zijn in Nepal veel organisaties die van kinderen business maken. Met de vader van lama Pema hebben we hier uitgebreid over gesproken. Er zijn namelijk afgelopen maanden ca. 25 jonge kinderen uit het district rondom Dunggadara “afgestaan” om gratis onderwijs te volgen in Kathmandu. De zorgen voor dit soort werving worden gedeeld. De vader van Lama Pema gaat komende maanden actief deze kinderen opzoeken om te beoordelen hoe het met de kinderen gaat.
7. Er wordt ingezien dat samenwerking tussen private school en governement school en het kwaliteit onderwijs beter kan. We zien hierin een taak om dit proces te inspireren door de context van mogelijkheden te vergroten. Het is ons nog onvoldoende gelukt de politiek betrokkenen te spreken. Soms helpt het ook om lokale nieuwe beginnetjes te maken.

Al met al een zeer geslaagde reis. Wil je een kind ondersteunen in het hostel, heel graag. Elke donatie is welkom. Met een bijdrage van 500 euro per jaar help je 1 kind.
En wie weet iemand die de uitdaging aangaat om als een bezoeker minimaal een maand in het hostel te verblijven? Natuurlijk wordt je door ons voorbereid op je reis.

Als je het leuk vindt om meer gedetailleerd te horen over onze belevenissen van de reis, nodig ons dan uit. Je bent welkom in Veldhoven bij onze “gezellig samen zijn meeting” op 23 juni van 12 – 17 uur (meld je dan aan). Contact House of Dreams Foundation”