Hostel klaar en ingericht / Maart 2018

geplaatst in: 4. Blog tekst 0

Toon stuurt wanneer hij weer internet heeft een gedetailleerd verslag over het reilen en zeilen. Wij hier in Nederland staan er niet bij stil dat van reizen van Kathmandu naar Dunggadara in Noord West Nepal een hele reis op zich is. Dat begint met de tickets voor de vliegreis van Kathmandu naar Nepalgunj. Wanneer gaat er een vliegtuig en wat kost het blijken vragen van het moment. Uiteindelijk is het vriend Rinzin die de beste prijs kan bedingen en dat is de helft van de eerste prijs.
Goede contacten hebben is overal belangrijk en je als blanke niet overal mee willen bemoeien is ook zoiets. Als Rinzin tickets komt kopen en Toon staat er naast wordt de prijs verdubbeld. Zo gaat dat met alles. Van Nepalgunj vliegen naar Rara en van Rara lopen naar headquarters. Daar effe bijkomen voor de wandeltocht van 6-8 uur naar het op 2400 meter gelegen Dunggadara waar ons Hostel staat.
Als je tenminste fit bent. De reis naar Nepal, de veranderende omgeving, toch 4 uur tijdverschil, het bijzondere eten waar je je altijd weer moet afvragen met hoeveel hygiëne het voedsel bereid is, je fysiek, de luchtkwaliteit etc. Zoveel dingen waar je van afhankelijk bent om überhaupt in Dunggadara aan te komen en dan begint daar het echte werk.
Weer even contact met iedereen ook in het 2 uur verder gelegen Maha waar de lama familie woont, het schoolhoofd, de leraren met gedoetjes zoals Zijn ze er nog? Het leven in Dunggadara met 6 huizen een school en een hostel is best saai en Toon neemt natuurlijk van alles mee zoals, spelletjes, voetballen, puzzels, leesboeken, tijdschriften, zijn iPad, etc. En niet in de laatste plaats zichzelf want iedereen is geïnteresseerd in alles wat er te communiceren valt onder het genot van een drankje.
De kinderen is een verhaal apart. Vlak voor de officiële opening op 8 maart zijn ze op het Hostel aangekomen met een ouder of begeleider om zich voor te stellen. Dan de feestelijke opening op 8 maart. Een hele delegatie Lama’s, de lokale community, de leraren en schoolhoofd, de familie van de lama en iedereen die erbij gevraagd is of er gewoon is. Een mooie ceremonie. Het hostel wordt in gebruik genomen en de kinderen gaan meteen naar school de volgende dag. Kijken wat ze kunnen om te bepalen in welke klas ze gaan meedraaien.
Eten is een belangrijke kostenpost en hoe het komt weet ik niet maar Toon verteld dat na zijn initiatief om een “green house” te bouwen naast het hostel voor de teelt van kruiden en groenten en “opeens” overal green house gebouwd worden. Dat is natuurlijk mooi. Goed voorbeeld doet volgen.
Het belangrijkste eten is rijst met Dalbat. Bijzonder is Roti en honing. Afwisseling staat best hoog in het vaandel indien mogelijk. De prijzen variëren enorm dus ook hier is het belangrijk korte lijntjes van de inkoper naar verkopers. Probeer vriendjespolitiek te voorkomen en gun een ander ook wat want Wie goed doet goed ontmoet. Toon heeft contacten die stekjes kunnen leveren voor citroen en noten bomen. Wel altijd oppassen dat wanneer er boompjes beginnen te groeien een gemakzuchtige ze niet omkapt voor brandhout.
Het is nu vakantie en die tijd neemt Toon om met de kok ouders van de kinderen te bezoeken. Dit in eerste plaats om een relatie te bouwen maar ook en dit is echt belangrijk om te kijken wat ze terug kunnen doen voor het feit dat hun kind gratis op het Hostel zit en naar school gaat. Je denkt in eerste instantie jeetje Is dit nodig? maar echt dit schijnt ergens bij de waardigheid van de mensen te horen.
Een simpel dingetje “terugdoen” is koeienpoep ter beschikking stellen (en het liefst komen brengen) want gemixt met klei maakt dit de muren van het hostel winddicht. Ook is te denken aan brandhout, groenten, kruiden, stekjes. Alle beetjes helpen en je laat de mensen in hun waarde.